Periodisk Fasta

Den senaste trenden med periodisk fasta har nog inte undgått någon vid det här laget. Det känns nästan som när LCHF-debatten lagt sig så startade trenden om fastan direkt.

Jag ska erkänna att jag var väldigt skeptisk i början och har sett kompisar som tävlar inom kampsport kört fasta för att snabbt nå sina viktmål inför matcher. Resultatet är ju såklart imponerande, men jag har också sett vad resultatet är på deras träning och hur dom mår vilket inte är lika kul. Så när jag först hörde talas om periodisk fasta hade jag deras vikt-race färskt i minnet och kände att det knappast skulle vara något vettigt att ens testa. Men så hände två saker som påverkade mig rejält.

Det första var att jag pratade med en kompis som heter Magnus ”Jycken” Cedenblad om just viktnedgång och dieter och han berättade om sin fasta som går ut på att man äter 8 timmar per dygn och sedan fastar 16 timmar. Vilket inte lät så farligt, själv har jag svårt att äta frukost som det är och att hoppa över den för att gå direkt på lunch lät inte för jobbigt. Magnus sa också att det var den metoden som minst påverkade resten av livet och att man mer eller mindre kan leva ett normalt liv men med alla fördelarna som periodisk fasta medför. Magnus har själv skrivit om det på sin blogg, rekommenderar helt klart att ni läser den: http://www.jycken.com/diet/sa-lyckas-du-med-dieten-tva-satt-att-fasta/

Den andra stora punkten var ett program som SVT visade som var ett BBC-producerat program om just periodisk fasta. Där får vi följa reportern Michael Mosely testa och gå igneom de olika metoderna och vilka fördelar det verkar ha. Kan varmt rekommendera att se programmet.

Såhär beskriver SVT själva programmet:

Fasta är ett urgammalt sätt att må bättre, men fungerar det? Kan man låta bli att äta periodvis och på så sätt förlänga livet? Vetenskapsreportern Michael Mosely bestämmer sig för att förändra sitt liv, men han vill inte späka sig dagligen och äta nyttigt jämt. Därför beger han sig till Amerika för att hitta ett annat sätt att bli smalare, må bättre och leva längre. Han provar att fasta och dessutom undersöks fastande ur ett rent vetenskapligt perspektiv. Kan man äta vad som helst de flesta av veckans dagar bara man fastar regelbundet?

Se det på SVT-Play här: http://www.svtplay.se/video/1120851/del-11

Det finns säkert fler metoder, men dom 3 som jag hittat är följande:

Varannan dags fasta
Med den här fastan äter du 25% av ditt dagliga kalori-intag för att sedan dagen efter äta (i princip) hur mycket som helst. Idéen är att man i längden inte kommer att orka äta 175% på den dagen du får äta hur mycket du vill och gå ändå gå ned i vikt. Men givetvis bör målet vara att även förändra dina matvanor på dagen du får äta. Jag har själv testat denna metod i en månad och går i snitt ned 1 kg i veckan och då har jag inte ätit speciellt bra på dagarna man får äta. Däremot har jag märkt många andra förbättringar i livet som att maten smakar bättre, suget på sött minskar rejält och man blir inte rädd av att magen kurrar längre. I rent kCal handlar det om ca. 5-600 kcal för män och 4-500 kCal för kvinnor. Den här metoden är mest lämpad för folk som också vill tappa vikt och är överviktiga.

5:2-metoden
En av dom mer populära metoderna och är inte lika ”hård” som varannan dag och går helt enkelt ut på att du 5 dagar i veckan får äta vad du vill för att sedan 2 dagar i veckan även här gå ned till ca 25% av ditt kaloribehov. Det är ganska enkelt att hålla den och påverkar resten av livet ganska lite till skillnad från varannan dag fastan.

16:8 timmars fasta
Det här är nog den metod som slår minst på ditt vardagsliv och går ut på att du 16 timmar per dygn fastar och 8 timmar per dygn får äta. Många som kör den här metoden brukar dela upp dagen så att man börjar äta vid 12 på dagen med lunch och sedan får äta fram tills 20:00. För mig som inte är något stort fan av frukost skulle det inte vara något problem och det är nog i denna metod jag kommer att landa i när jag nått min målvikt.

Bra sidor att läsa mera på:

SVT – Vetenskapensvärld: http://www.svtplay.se/video/1120851/del-11
Bra periodiskfasta-blog: http://periodiskfasta.com
Bra genomgång av metoder och en väldigt bra blogg om löpning: http://hjarnfysik.blogspot.se/2013/03/periodisk-fasta.html

Similar Posts