Riskakor

Det finns flera saker att tänka på när det gäller din hälsa, träning och diet.

Många gånger tänker man inte på att en viss kost kan påverka dig negativt, även om de kan verka nyttiga.

Här nedan får ni några exempel och råd på kost som man kan ta sig en funderare på om man ska förtära inför eller efter ett träningspass, men även i allmänhet.

  • Riskkakor har länge varit sagda som den ultimata dietkosten, men låt dig inte luras. De erbjuder noll näring och protein, samt har en rating av glykemiskt index så högt som 91 (ren glukos har en rating på 100), vilket gör det till den typ av kolhydrater som gör att ditt blodsocker åker på en riktig berg-och dalbana. Vilket inte är bra för varken viktminskning eller din hälsa.
  • Att öppna en burk lightläsk istället för vanlig kan verka som en bra idé, men forskningen visar ett oroande samband mellan lightläsk-konsumtion och viktökning. Även om de söta, bubblande dryckerna kan smaka bra har de den motsatta effekten på din kropp. Lightläsk har visserligen inte lika mycket socker eller kalorier som en vanlig läsk, men de är fullproppade av andra hälso-dränerade kemikalier, däribland koffein, konstgjorda sötningsmedel, natrium och fosforsyra.
  • Frukt är bra, men tänk på att ett glas smoothie kan innehålla så mycket som 200-300 kalorier och mindre än 1 gram protein, tack vare den höga sockerhalten. Om du äter mer än du kan förbränna, hamnar dessa kalorier i dina fettceller.
  • Även bananer är ett bra pre-workout mellanmål, men se till att du tar en mogen frukt. Omogen frukt är inte att rekommendera innan du tränar, eftersom det kan orsaka gaser och uppblåst mage. Välj en banan som är helt fri från grön färg, och ta istället en med bruna fläckar på skalet vilket indikerar på att den är i ett moget stadium. I detta skede kommer sockerhalten att absorberas lättare, eftersom omogna bananers stärkelsen är svårare att smälta.
  • Många proteinbars på marknaden låter som att de är både nyttiga och bra för din träning, men se upp. Många gånger är de inte bättre än en vanlig chokladkaka. Om din bar har mer än 200 kalorier och för lite protein, kan det istället försämra din träning. Har den mindre än 10g protein, kan det leda till en nedgång i blodsockerhalten vilket gör att du kan känna dig mer trött under träningen. Vill man behålla sin energi genom träningspasset, leta efter en bar som är under 200 kalorier och med ett protein till socker förhållande av 1:1.
  • Sportdrycker är ofta färgglada sockervatten och innehåller en blandning av naturliga och konstgjorda sötningsmedel, plus en hel lista med outtalbara tillsatser. Om påfyllning av elektrolyter är ditt mål, så byt till SmartWater, ett destillerat vatten med tillsats av elektrolyter och med noll kalorier.
  • Även om linfrön är bra för din träning och viktminskning, så är de fulla av fibrer vilket kan försvåra din träning pga gaser och uppsvälld mage. Begränsa intaget av fiber 2 timmar före och efter träning. Förutom linfrön håll dig även borta från andra fibertillskott, och försök få i dig en blandning av protein och kolhydrater i stället.

Similar Posts